Galen tur

Genom historien finns det flera människor som blint litat på turen. De har slagit vad om osannolika saker, satsat förmögenheter på ett tärningsslag och så vidare. Många av dem förlorade, givetvis. Men en del hade så mycket tur som de hoppades på.

Ashley Revell sålde allt han ägde, inklusive sina kläder, och bytte namn för att få sponsorpengar. Han organiserade auktioner och loppmarknader för att skaffa ännu mer pengar. Allt med ett enda mål. Att åka till Las Vegas och satsa alla pengarna på en roulettespinn. Elfte april 2004 satsade han så alla pengar han hade, 135,300 dollar, på rött. Och vann. Efter att ha gett croupiern 600 dollar i dricks gick han glatt ut från kasinot, och har inte spelat roulette sen dess. Pengarna han vann använde han till att starta en pokersajt.

You win!

Joan Ginther är kanske den mest tursamma nu levande kvinnan. Hon har vunnit storvinster på lotteri fyra gånger. Första gången 5,4 miljoner dollar. Andra gången två miljoner, tredje gången tre miljoner. Och efter att ha tröttnat på såna tråkiga småvinster vann hon i 2008 tio miljoner dollar. Alla vinsterna kom på skraplotter, och möjligen använde Joan sina matematikkunskaper (hon har studerat matematik) för att knäcka den slumptalsgenerator som skraplottstillverkaren använde. Slumptalsgeneratorer är nämligen inte helt slumpmässiga, och det är kanske teoretiskt möjligt att hitta ett mönster över vilken region som en uppsättning som innehåller fler vinstlotter kommer att distribueras. Även om så är fallet, så är det ganska stora områden det rör sig om, och väldigt stora mängder lotter. Så det skulle mest handla om att förbättra sin vinstchans från en på miljonen till en på en halv miljon eller så. Eller så hade hon helt enkelt väldiga mängder tur.

Men galen tur kan också följas av motsatsen. Historier om någon som vunnit en miljon, för att dö dagen efter berättas ofta. De flesta av dem är antagligen skrönor och vandringssägner. Avundsjukan kan vara stark. Det fick Wayne Hughes från Storbritannien erfara. Efter att ha vunnit en miljon pund på lotto var han så glad att han tatuerade in vinstnumret på armen. Några år senare sade han att han önskar att han aldrig vunnit, och att folk i hans hemstad spottade på honom. Otur i turen, kanske man kan kalla det.